Päivitys 27.4.2020: Sekä Berliinin maraton että NUTS Ylläs-Pallas on korona-pandemian vuoksi peruttu (tai siirretty).

Lapin polkujuoksuriennot olivat olleet jo joitakin vuosia mielessä. Vihdoin ymmärsin toimia ajoissa, sillä yleensä matkat on myyty loppuun siinä vaiheessa, kun ajatus osallistumisesta on tullut.

Heinäkuun puoliväliin sai kuitenkin tällä kertaa merkitä kalenteriin NUTS Ylläs Pallas 58 km. Klassikkoreitti kulkee Hetasta Pallakselle, ja on yksi Suomen vanhimpia vaellusreittejä.

Tavoite vaatii minulta erityisesti:

  • Nilkkojen vahvistamista ja runsaampia kilometrejä poluilla.
  • Reipasta mäkitreeniä – Porissa tämä on hieman haasteellisempaa. Täytyy ravata Ruosniemen laskettelurinteen maastoja edes-takaisin. NUTS-hilpaisu sisältää ymmärtääkseni pari kilometriä nousua, ja saman verran laskua.

Syksyllä Berliinin maratonille

Yritin päästä arvonnan kautta maratoonailemaan Berliiniin jo tälle vuodelle. Arpaonni ei suosinut. Matkatoimiston kautta olisi paikalle voinut päästä, mutta juoksubudjetti ei mahdollistanut tätä arvokkaampaa vaihtoehtoa.

Olin valmistautunut siihen, että arpaonni ei suosisi taaskaan. Hakijoita on pilvin pimein ja paikkoja suhteellisen rajallisesti, vaikka kyseessä on yksi maailman suurimmista maratoneista noin 44 000 osallistujallaan. Berliinin maraton kuuluu Abbott World Marathon Majors -sarjaan yhdessä Bostonin, Chigagon, New Yorkin, Tokion ja Lontoon maratonin kanssa.

Marraskuun lopulla, päivä NUTS-juoksuun ilmoittautumisen jälkeen, sähköpostiin kilahti kuitenkin riemastuttava viesti:

Too often we receive emails that start like, ”We are sorry to inform you that…”
Not this time, though, since you are one of the lucky winners of the lottery and we be participating in the 47th BMW BERLIN-MARATHON 2020. Congratulations!

Tavoitteita kohti

Arpaonnen suosittua Berliinin maratonin kohdalla ensi vuoden juoksutavoitteet olivat selvät.

Lapin-juoksua varten nostan juoksukilometrit edellisille kuukausille ehkä 60 – 70 km viikkotasolle, pitäen sisällään myös runsaasti mäki- ja polkutreeniä.

58 km taipaleella on vain kaksi huoltopistettä. Järjestäjän vaatimuksissa onkin, että jokaisella juoksijalla on oltava mm. riittävä määrä evästä mukanaan. Täytyy siis testailla erilaisia eväitä, ja juosta muunkin pakollisen varustuksen (mm. avaruuslakana ja vedenpitävä kuoritakki) kanssa.

Lapin-reissun jälkeen pidän ainakin muutaman viikon palautumistauon juoksusta. Berliinin maraton juostaan 27.9., joten treenille jää tauon jälkeen aikaa vielä puolisentoista kuukautta.

Helmikuussa porhallan tämän vuoden tapaan APK-maratoonarien hallimaratonin puolikkaan matkan. Huhtikuussa juostaan Karhu-viesti ja positiivisena riskinä usein on päätyä sinnekin juoksemaan.

Juoksuvuoden 2019 paketointia

Porin stadionilla vetotreeniä, 8 x 400 m.

Tänä vuonna päätavoitteena oli Tukholman maraton, joka sujui erinomaisesti – ja jäi mieleen yhtenä parhaista juoksukokemuksistani.

Syksyn puolella oli tarkoitus juosta vielä jokin toinen matka, esimerkiksi puolimaraton. Päätin kuitenkin pitää hieman taukoa reilummista viikkokilometreistä, ja juoksutavoitteista ylipäätään.

Tälle vuodelle juoksukilometrejä tuli Endomondon mukaan 815, mutta varsinkin keväällä jätin osan juoksuista mittaamatta. Todelliset kilometrit lienevät luokkaa 950 eli hieman viime vuotta vähemmän. Eniten kilometrejä tuli maaliskuussa, 160 (11 lenkkiä, joista kolme yli 20 km ja pisin 29 km).

Olen nitkutellut vuosia puhelimessa pyörivän Endomondon kanssa. Sovellus on hyvä ja toimii mukavasti, mutta lenkille lähtiessä sen kanssa säätäminen on aina oma ylimääräinen ohjelmanumero. Juoksun kulun seurantakaan ei onnistu näppärästi.

Hankin juoksuseuraksi Suunto 9 Baron. Se on palvellut syksyn ajan erittäin mallikkaasti.

Loppuvuodesta olen juossut huomattavan maltillisesti, ehkä yhden tai kaksi melko lyhyttä metsäjuoksua viikossa (jos sitäkään). Nyt lähden taas nostamaan juoksukilometrejä viikko viikolta ja siten kuukausi kuukaudelta. Siispä lenkille.

Jätä kommentti